Nieuws


Geldautomaat verplaatst naar Wouwerdries - zaterdag 30 juli 2016

PIN voorziening Rabobank in Chaam is verhuisd naar de Wouwerdries 

Een verdedigbare locatie mits verantwoord ingepast in de omgeving

In 2013, toen het Rabobank de Zuidelijke Baronie  kantoor aan de dorpsstraat verkocht werd heeft de Dorpsraad Chaam een brief naar de Rabobank gestuurd met het verzoek zich maximaal in te spannen om een pinvoorziening voor het dorp te behouden. Gelukkig is hier gehoor aan gegeven en staat sinds enkele weken de geldautomaat van de Rabobank op de Wouwerdries. In goede samenwerking met de Ledenraad van de Rabobank, de gemeente Alphen en Chaam, de Dorpsraad en de Rabobank hebben we voor deze locatie gekozen. Toen we voor de eerste keer van deze locatie hoorde was de reactie, daar…?


Met dank aan Theo Streng T&O Reclame
Maar na alle argumenten van de Rabobank gehoord te hebben een verdedigbare locatie. Aan de doorgaande weg, een open terrein, dus goede sociale controle, ruime parkeergelegenheid en een goede ontsluiting voor de bevoorrading. In de projectgroep ‘Dorpsstraat’ was overigens wel vastgesteld dat juist deze driehoek, Ledevaert Kerk, Raadhuisplein, Marktplein nog typische dorpse kenmerken heeft die we graag willen behouden en waar mogelijk versterken. Daar past niet direct een modern apparaat als een geldautomaat in.

Een voorwaarde was dus wel dat deze op verantwoorde wijze ingepast zou worden in de omgeving. De Rabobank gaf haar medewerking om het object te voorzien van typisch Chaamse foto’s. Twee zijden beplakt met foto’s van het buitengebied, een foto verwijzend naar de bekende Acht van Chaam en de vierde zijde voorzien van informatie van het fietsknopennetwerk. Op het eilandje waar de geldautomaat staat is in de loop der jaren al diverse straatmeubilair geplaatst. Enkele vlaggenmasten, een betonnen unit voor nutsvoorzieningen, een metalen container voor tweedehands kleding en vorig jaar nog een zogenaamde SocialSofa. De gemeente heeft toegezegd een plan te ontwikkelen, zodat er een meer samenhangend geheel ontstaat wat verantwoord past in het dorp.

Voor het fotomateriaal heeft de Dorpsraad Chaam de organisatie van de Acht van Chaam, de fotowerkgroep van Mark & Leij en Erwin Goossens, fotograaf gemeente Alphen-Chaam benaderd. Uiteindelijk heeft dit tot de volgende selectie geleid. 

Foto "8 van Chaam”. Een treintje renners komende vanuit de Beekstraat richting Dorpsstraat. Een mooie compositie, doordat de renners met een regelmaat in cadans achter elkaar in een waaier rijden. Dit geeft een rustig beeld maar ook dynamiek. De eerste renner rijdt bijwijze van spreken van de foto af. Afdruk zwart-wit/sepia, zodat het geheel een rustig (tijdloos) beeld oplevert. De foto is gemaakt tijdens de 8 van Chaam 2014 door fotograaf Henk Theuns.


Foto paarden. Voor de lange wand langs de inrit naar het marktplein een foto uit de omgeving van Chaam. De geselecteerde foto is gemaakt langs de Meerleseweg. In het typische Chaamse coulissen landschap een tweetal paarden, op de voorgrond een trekpaard. Dit is een mooie verwijzing naar de geschiedenis en ontwikkeling van Chaam. Tot enkele decennia geleden was Chaam een dorp met hoofdzakelijk agrarische activiteiten. Voor de mechanisatie hebben de trekpaarden een belangrijke rol gespeeld in de ontginning en ontwikkeling van Chaam. De prachtige foto is van Erwin Goossens.


Foto Chaamse Staatsbossen. Op de wand met de pinautomaat een sfeervolle foto genomen in de buurt van camping Buitenlust. Chaamse staatsbosssen exploiteert hier vele hectares bosgebied, waar Chaam landelijk bekend om staat.  Een mooie doorkijk in het bos. Het tegenlicht en de ochtenddauw geven veel sfeer aan de foto. De foto is van Martha Wildhagen-Horevoorts.


De vierde foto, het fietsknopennetwerk is in voorbereiding en zal binnenkort aangebracht worden. Iedereen bedankt voor zijn of haar bijdrage, namens de Dorpsraad Chaam.

Reacties:

Sorry, maar ik vind het GEEN verdedigbare omgeving en alle Chaamse mensen die ik erover spreek ook niet. Men vind het vooral een onveilige omgeving. Iedereen die jou het winkelgebied uit ziet gaan, kan gokken dat je gaat pinnen. Ik durf niet alleen te gaan pinnen daar en dat geldt voor meer mensen.(En dan ben ik nog een redelijk jonge vrouw) Het is een locatie waar de sociale controle van het winkelend publiek ontbreekt. Weer zoiets waar de gewone burger vooraf niets over is gevraagd. Die foto's zijn niet hetgeen waar het over gaat maar de plek waar dat ding moet staan. Dorpsraad jullie slaan de plank mis!

Annemieke- 30-07-2016

ik vind hem te ver van de winkels.

a jacobs- 30-07-2016

Helemaal met Annemieke eens

Annie- 30-07-2016

Is prima opgelost zo. Ruime parkeerplaats voor de deur. Redelijk centraal gelegen, netjes gedecoreerd. Kortom OK.

Jef van Gerven- 30-07-2016

Fijn dat er nog een geldautomaat geplaatst is!

Marielle - 31-07-2016

het staat mooi in het centrum van het dorp en zo als het nu is aangekleed is het mooi er komen daar veel toeristen lang wat goed is voor de horeca

frank- 31-07-2016

Te ver van de winkels? Bij de Albert Heijn kun je binnen ook gewoon pinnen...

Jelle- 02-08-2016

Locatie is prima, bij de winkels kan gewoon gepint worden bij de AH, en op deze plaats voldoende parkeergelegenheid. Wel een aandachtspunt zijn de mensen die denken dat het een Drive-in pinautomaat is, en dus tegen het verkeer in (is een 1 richting straat) de auto recht voor de pin zetten, en dus te lui zijn om 5 meter te lopen. Denk dat het goed is om daar de stoeprand van een geel kleurtje te voorzien, en duidelijker aangeven dat het 1 richting is. Verder prachtige foto's

Daniel Elst- 03-08-2016

Ik vind het een perfecte plaats. Zelfs nog beter dan voorheen. Je kunt er prima parkeren. Locatie is nog steeds in het dorp en in mijn ogen een veilige plaats. Voor degene die niet alleen durven pinnen of die het te ver van de winkels vinden, in de Albert Heijn staat ook een pinautomaat. Bovendien is het prettig om 2 mogelijkheden te hebben om te pinnen als het nodig is en bij welke winkel in Chaam kun je tegenwoordig niet met je bankpas betalen??

Peter vd Aa- 03-08-2016

Staat te ver van het winkelcentrum vind het geen verdedigbare omgeving op sommige tijden te gevaarlijk voor de oudere mensen om te pinnen en ook te afgelegen ik zal hier nooit pinnen kan gelukkig bij AH ook pinnen

Ad Geerts- 19-08-2016


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >